Geoblocking er forbudt

Den 3. december 2018 trådte forbuddet mod geoblocking i kraft. Et forbud, der har stor betydning for alle danske virksomheder, der driver online salg i EU.

Slut med at blokere og omdirigere

Det er ikke længere lovligt at blokere eller omdirigere EU-borgere til en anden version af dit website, på grund af deres nationalitet, bopæl eller hjemsted, uden deres samtykke. Alle EU-borgere skal altså kunne tilgå dit website eller app og se dine priser, uanset hvilken sprogversion de tilgår. Giver EU-borgeren samtykke til omdirigering til en anden version af websitet, må du gerne gemme den besøgendes samtykke ved brug af cookie. 

Indførslen af de nye regler betyder også, at du ikke må tilbyde forskellige betingelser for købet, alt efter nationalitet, bopæl eller hjemsted. Alle EU-borgere skal altså kunne handle under de betingelser, der er gældende for kunderne i etableringslandet.

Lovgivningen.

Hvad er geoblocking?

Kort sagt er geoblocking forskelsbehandling af mulige kunder fra andre EU-lande end dit etableringsland, på grund af deres nationalitet, bopæl eller hjemsted. Det blev ulovligt d. 3. december 2018.

Geoblocking er altså en teknologisk beskyttelsesforanstaltning, som begrænser indholdet på baggrund af brugerens geografiske placering. 

Ulovligt at nægte betalingskort fra bestemte lande

De nye regler betyder også, at du ikke må nægte at tage imod betalingskort udstedt i et bestemt land. 

Det betyder at tager du imod fx MasterCard på din webshop, må du ikke nægte brugen af MasterCard udstedt i specifikke lande. Igen, der må ikke være forskellige betingelser for modtagelsen af betalingsmidlet på baggrund af nationalitet, bopæl eller hjemsted, eller betalingskontoens placering i EU, betalingstjenesteyderens hjemsted eller betalingsinstrumentets udstedelsessted. 

Denne regel er dog under den forudsætning at 1) betalingen foretages via en elektronisk transaktion i form af pengeoverførsel, direkte debitering eller et kortbaseret betalingsinstrument af samme betalingsvaremærke og -katalog. Derudover skal 2) betalingen også ske i en valuta, som du accepterer og 3) autentifikationskravene i direktiv 2015/2366 skal være opfyldt.

Det betyder ikke, at du skal tage imod alle betalingskort! Blot, at der ikke må være forskelsbehandling blandt de betalingsløsninger, du som virksomhed tilbyder. 

Læs også om geoblocking hos DI.

Ingen ændringer i leveringsformer

Trods de nye regler mod geoblocking, er du ikke forpligtet til at levere dine varer til en kunde i et land, som du ikke i forvejen tilbyder levering til. 
En kunde i Tyskland, der foretager et køb på dit danske site, skal fra kunne købe med samme vilkår som en dansk kunde og derfor også under de samme leveringsformer og betingelser. 

Det betyder, at tilbyder du fx personlig afhentning af varen på din virksomhedsadresse eller et udleveringssted, skal dette også tilbydes til EU-kunden. Det er herefter op til kunden selv at finde ud af afhentning af varen. 

Tilbyder du ikke et udleveringssted, er du ikke forpligtet til at etablere sådan et.  

Prisforskel er ok

Indførslen af reglerne om geoblocking forhindrer ikke, at du har forskellige priser alt efter hvilket marked eller kundegruppe, du sælger til. Reglerne kræver blot, at alle EU-borgere har mulighed for at købe varerne til de priser, der er vist på det website, de besøger, uanset hvilken version af dit site de besøger og uanset deres bopæl, nationalitet og hjemsted. 

Du kan derforgodt lave kampagner med gode tilbud på et site og som ikke er gældende på et andet. 

Shop as a local - Opsummering

Kunder fra andre EU-lande skal altså have mulighed for at købe med samme vilkår som dine nationale kunder i disse 4 situationer: 

Køb af varer: Du kan ikke nægte en EU-borger eller virksomhed fra et andet EU-land at købe dine varer. Du må heller ikke tilbyde dem at købe på andre vilkår pga. deres nationalitet, bopæl eller etableringssted. Dog har du ikke pligt til at levere varerne til dem, hvis de bor i et land, du ikke tilbyder levering til. 

Salg af digitale tjenesteydelser: Sælger du digitale ydelser, som fx cloudtjenester, datalagring, webhosting og firewall, må du ikke forskelsbehandle, ved fx at have forskellige vilkår pga. kundernes nationalitet, bopæl eller etableringssted. 

Tjenesteydelser, der leveres dér, hvor du driver din virksomhed: Tjenesteydelser som fx hotelophold, sportsbegivenheder, biludlejning og billetter til musikfestivaler eller forlystelsesparker, må ikke sælges med andre vilkår end de vilkår kunderne i det enkelte land har.

Betalingsmidler: Du må ikke anvende forskellige betingelser for modtagelsen af betalingsmidler pga. kundens nationalitet, bopæl eller hjemsted, eller betalingskontoens placering i EU, betalingstjenesteyderens hjemsted eller betalingsinstrumentets udstedelsessted.

Ingen regler uden undtagelser

Tjenesteydelser, hvor den vigtigste funktion er at give adgang til eller mulighed for brug af ophavsretligt beskyttet indhold eller salg af ophavsretlig beskyttede værker i ikkefysisk form, som fx musikstreamings-tjenester, e-bøger, onlinespil og software, er ikke omfattet af forordningens anvendelsesområder. Andre tjenesteydelser, som fx finansielle og audiovisuelle ydelser, transport, sundhedspleje og sociale ydelser, er heller ikke omfattet. 

Læs mere hos FDIH.

 

"Har du spørgsmål eller vil du høre mere om, hvad vi kan gøre for dig, så ta' fat i mig allerede i dag"