UI vs. UX - what's the difference?

Skrevet af Martin Jensen
Læsetid: 5 min.

Vi kaster lidt lys over to meget brugte termer inden for webdesign - User Interface & User Experience.

Her vil du blive skarpere på forskellen på de to begreber - god fornøjelse!

UI vs. UX - what's the difference? - Smartpage

En sammensmeltet term

UI og UX er to af de mest uklare og sammensmeltede termer indenfor design af websites og applikationer. Og med god grund. Termerne bruges ofte i den sammensatte form ’UI/UX-design’ og handler begge om design af digitale løsninger.

I dag forstår mange ordet 'design' som 'grafisk layout'.  Men det er ikke helt fair.  Ordet ’design’ gemmer nemlig på mange forskellige aspekter i udviklingen af digitale, såvel som fysiske, produkter, herunder UX-design

But what's the difference? 

I det her indlæg vil jeg punktere myten om, at 'design' kun handler om det grafiske layout og forsøge at tydeliggøre forskellen på UI og UX design, samt hvordan begge designteorier bidrager positivt til udviklingen af digitale (og fysiske) produkter.


Blog: Ordbog til den digitale verden

God UI er ikke lig med god UX

Selvom en webshop visuelt er superflot, er den samlede oplevelse ikke særlig god, hvis bestillingsflowet er besværlig, kundeservice er svær at komme igennem til og leveringen er forsinket. 

I dette "tænkte" eksempel, vil der være tale om et godt user interface, men en dårlig user experience.  

En dårlig user experience, fører ofte til frustrerede brugere. Og frustrerede brugere søger ofte mod alternative løsninger (psst...du mister dine kunder). 

Der er derfor god grund til både at fokusere på user interfacet og user experiencen, i udviklingen af nye produkter og digitale løsninger.

Der er derfor god grund til både at inddrage en UI designer, der vil designe et visuelt flot og easy to use interface samt en UX designer, der fokuserer på at designe positive kundeoplevelser. 

Hvad er UI?

UI står for ’user interface’ og kan på dansk oversættes til ’brugergrænseflade.’ 

Kort sagt er UI ’the look and feel’ af alt det en bruger integrerer med - både digitalt og fysisk – såsom webshoppens menu, app'ens interface, keyboardets opbygning, farven på knapperne, osv. 

Begrebet UI blev født i kølvandet på udviklingen af den personlige computer, da det var nødvendigt, at brugere uden forståelse for at kode, kunne interagere med computeren (ellers var der jo ingen grund til at købe den).

I dag arbejder UI-designere ikke kun med computer interfaces, men med alle former for teknologier, selv augmented og virtual reality, samt invisible interface - såsom lys og lyd. Målet er at designe et interface, der kreerer en effektiv og painless interaktion.

”’User experience’ encompasses all aspects of the end-user’s interaction with the company its service, and its products.”

– Don Norman, Apple 1990’erne  

Hvad er UX?

UX står for user experience - brugeroplevelse – og fokuserer på hele brugerrejsen. UX handler derfor om at sikre brugerne en tilfredsstillende oplevelse, når de interagerer med produktet/løsningen. 

UX-designeren har fokus på brugerne og deres behov, ønsker og krav, fra start til slut i brugerrejsen.

Don Norman introducerede begrebet ’user experience’ i starten af 1990’erne, i forbindelse med hans arbejde for Apple og beskriver ”’User experience’ encompasses all aspects of the end-user’s interaction with the company its service, and its products.”.

Med en UX-designer er designvalgene ikke bare baseret på personlige holdninger, men på en forståelse af brugernes behov. Det er med til at sikre et brugervenligt design.

Læs hvordan arbejdet med UX og UI har løftet Philipson Wines konverteringsrate - SMARTPAGE

Kundecase: Philipson Wine

Et større fokus og arbejde med UX, UI og kunderejsen har løftet konverteringsraten med 75%!

"If we’re talking about delicious cake, UI is the icing, the plates, the flavour, the utensils, and the presentation. UX is the reason we’re serving cake in the first place, and why people would rather eat it than hamburgers."

UX er rejsen, UI er destinationen

Lidt forenklet kan man sige, at UI er selve broen, der fører os til slutdestinationen, mens UX er den følelse, vi sidder med, når vi er ankommet.

User interfacet er naturligvis en stor og vigtigt del af user experiencen, men langt fra det eneste. Derfor er en UX- og UI-designers fokus to forskellige steder.

Begge designteorier bør derfor inddrages i udviklingen af digitale løsninger, så frem du ønsker at sikre et visuelt flot, easy to use og brugervenligt website og brugeroplevelse generelt.

Blog: Få det nu testet

Morten Falslund - Digital Art Director hos SMARTPAGE

Vil du snakke om UX & UI?

Så tøv ikke med at tage fat i mig – jeg vil med glæde fortælle dig, hvad UX & UI betyder for performance på dit website!

Morten Falslund
Digital Art Director
+45 71 96 98 88
mf@smartpage.dk

Find mere viden her: 

Den store PIM-guide - SMARTPAGE

PIM-SYSTEM

Den store PIM-guide - få helt styr på muligheder og fordele

Læs vores store guide om PIM-systemer og bliv klogere på, hvordan det kan give værdi for din forretning.

Gør din webshop mere troværdig - SMARTPAGE

E-HANDEL

11 ting der gør din webshop mere troværdig (og øger dit salg)

Dine besøgende skal føle sig trygge på din webshop – og det kan du faktisk selv gøre noget ved. Få 11 tips her.